Ilmailu Under the Guns 02 sivu 012

Under the Guns
of the German Aces
1997

Immelmannin, Vossin, Göringin ja Lothar von Richthofenin
kaikki voitot ja uhrit

Tekijät:
Norman Franks & Hal Giblin

Kustantaja: Grub Street

kansi: kovakantinen
koko: 22 cm x 26 cm
sivuja: 192
Englanninkielinen

Max Immelmann 17 ilmavoittoa
Hermann Göring 22 ilmavoittoa
Werner Voss 48 ilmavoittoa
Lothar von Richthofen 40 ilmavoittoa

Heinäkuussa 1915 Anthony Fokker toimitti kaksi kpl Maailman Ensimmäistä tahdistimella varustettua, potkurikehän läpi ampuvaa hävittäjälentokonetta laivueelle: Feldflieger Abteilung No. 62. (Kenttälentäjäosasto 62).

Koneet olivat mallia Fokker Eindekker I.
(Eindekker = Yksitaso) eli Fokker EI

1.8.1915 Boelcke ja Immelmann nousivat kyseisillä, laivueen ainoilla hävittäjillä ilmaan ja Boelcken hyökätessä brittitiedustelukoneiden kimppuun, hän konekiväärinsä jumittui välittömästi ja Boelcke laskeutui takaisin kentälle.

Max Immelmann puolestaan hyökkäsi brittiläisen (RFC eli Royal Flying Korps) BE 2c (myöh. BE 2 sai pahaenteisen nimen; Fokkerin Rehu) -tiedustelukoneen kimppuun ja ampui sen alas.
Kyseessä oli maailman ensimmäinen tahdistimen avulla saatu ilmavoitto, joskaan ei lähellekään viimeinen...
Luutnantti William Reid joutui sotavangiksi.

Tahdistimessa oli se etu, että koko konetta saattoi käyttää tähdätessä eikä nokan päällä olevaa konekivääriä tarvinnut asentaa mihinkään tiettyyn tähtäyspistekulmaan, vaan suoraan rungon suuntaisesti eteenpäin.

Esim. yläsiiven päällä oleva kk täytyi asentaa osumaan esim. 50 metriin tai 100 metriin ja jos uhri oli kauempana luodit menivät ali ja jos uhri oli lähempänä, luodit menivät yli.

Myöhemmin tahdistimia oli kahdenlaisia.
Toinen esti liipaisimen toiminnan, kun potkurin lapa oli tulilinjalla
ja
toinen taas toimi ikäänkuin toisena liipaisimena eli kun pilotti painoi liipaisinta, niin tahdistin oli kyseisen liipaisimen kanssa sarjassa ja painui ampuma-asentoon vain silloin, kun tulilinjalla ei ollut potkurin lapaa...