Steinbeck 2 Eedenistä Itään 2 elokuvajuliste

Eedenistä Itään
osa 2
1965
(viides painos)

East of Eden (1952)
Kirjailija: John Steinbeck
Suomentaja: Jouko Linturi
Kansi: Robert Viby
Kustantaja: Tammi

Vuonna 1955 tehtiin James Deanin tähdittämä elokuva East of Eden.
Kun kirja kertoi kahden sukupolven tarinan, elokuvaan mahtui vain jälkimmäisen sukupolven kohtalot.

Eedenistä itään - nimi tuli Raamatun Vanhasta Testamenstista, jossa Jumala karkotti hyvän ja pahan tiedon puusta maistaneet Aatamin ja Eevan Eedenistä Itään.

Aatamille ja Eevalle syntyi paikassa "eedenistä itään" kaksi poikaa Cain ja Abel. Aikuisiän kynnyksellä Cain tappoi veljensä Abelin.

Samaan tapaan Steinbeckin kirjassa on aluksi kaksi veljestä Adam ja Charles, joista A:lla alkava Adam on hyvä ja ystävällinen ja C:llä alkava Charles villi ja paheellinen.

Elokuva kertoo toisesta sukupolvesta eli Adamin pojista, Aaronista ja Calebista (Caleb = James Dean). joissa ilmenee samankaltainen nimen etukirjaimeen kytkeytyvä kahtiajakoisuus.

Kirjassa perustavaa laatua olevana kysymyksenä on se, syntyykö ihminen hyväksi tai pahaksi, voimatta sille itse mitään.
Ja Adam löytää siihen myös vastauksen; ihminen poikkeaa eläimestä juurikin siinä suhteessa, että hän voi itse valita millainen on.

Tämä Steinbeckin hieno pohdinta jää puuttumaan Elia Kazanin ohjaamasta filmistä, joskin kirjan lukenut voi sen ehkä jossain määrin aistia elokuvastakin, joka kirjaa pinnallisemmin raapaisee poikien suhdetta isäänsä (A niinkuin Adam), bordellista löytyvään äitiinsä (C niinkuin Cathy) sekä naapurin tyttöön (A niinkuin Amy), johon kummallakin veljeksistä löytyy mielenkiintoa.

Elokuvassa huippukohdaksi kohoaa kohtaus, jossa isä ei rahapulassaankaan huoli pahan pojan eli Deanin tarjomaa rahallista syntymäpäivälahjaa, koska kyseinen raha on isän mielestä hänkittu moraalisesti arveluttavin keinoin.

Jotkut kriitikot ovat tylysti haukkuneet James Deanin näyttelijäsuorituksia, mutta minun mielestäni kaikissa kolmessa elokuvassaan äijä on aivan loistava ja siis myös Eedenistä Itään Deanin suoritus on ylittämätön.