Kuvitettuja Klassikkoja Ilmestyi Suomessa: 1957 - 1966 137 numeroa + 6 erikoisnumeroa. Kannet: Nelivärikuva. Koko B5. Loppuosassa kiiltävät kannet, numerosta 128 lähtien. Sisäsivut: 32 nelivärisivua, erikoisnumeroissa 100 sivua. Kustantaja: Kuvajulkaisut Oy Alkuperä (n:ot 1-101, sekä Erikois-Klassikot): USA / Gilbert -kustantamon Classics Illustrated lehdistä. Alkuperä (n:ot 102-104): UK / Thorpe & Porter Alkuperä (n:ot 105-137): Spanish Studios
Olen käyttänyt joissain Classics Illustrated (USA) numeroiden yhteydessä aikamerkintää esim. mar 1951 (maaliskuu 1951), joka ilmaisee sitä aikaa, kun kyseisellä suomalaisversion kannella ja piirrosjäljellä varustettu versio on julkaistu USA:ssa. Alkuperäisiä numeroita julkaistiin Amerikassa nimittäin useina uusintapainoksina, joissa oli uudelleen piirrettyjä kansia ja sisustoja.
Kuvitetuissa Klassikoissa oli alunperin sellainen idea, että maailmankuuluja romaaneja julkaistiin sarjakuvalehdeksi typistettynä ja nuoriso oppisi näin helpolla tavalla tutustumaan maailmankirjallisuuden merkkiteoksiin. Omalla kohdallani se toimikin siten, että joitain parhaita ja mielenkiintoisimpia teoksia, kuten Victor Hugon Nauruihminen, kaivoin esiin kirjastosta ja ainahan kirjat täyspitkinä alkuteoksina voittavat lyhennelmän. Joidenkin vähemmän kiinnostavampien tarinoiden kohdalla kävi tosin niinkin, että pelkkä sarjakuvalehti riitti informaatioksi, mutta toisaalta jonkinlainen jälki niistäkin teoksista jäi.
Suomalaisklassikkonumerot 1-101 julkaistiin näistä Amerikan klassikoista, joskin paljon hauskoja ja hyödyllisiä alkuperäisklassikoita jäi kääntämättä. Numerot 102-104 on ilmeisesti otettu Englantilaisten (UK) vastaavasta sarjasta. Loppupään numerot 105-137 on ilmeisesti piirrelty espanjailaisessa studiossa ja niitä julkaistiin käsittääkseni vain Pohjoismaissa ehkä Saksa ja Hollanti mukaanlukien, tuskin ainakaan USA:ssa. Loppupään taso ei pärjää lähellekään alkupään loistavia helmiä.
Kuusi erikoisnumeroa (Classics Illustrated Special) kertoi Maailma Kuvina -tyyliin jostain historiallisesta ajasta tai tekniikasta. Mielenkiintoinen esitys on mm. numero 3:ssa Atomiaika 60-luvun alun käsityksestä Atomivoiman (nyk. Ydinvoima) Kaikkivaltiaasta Turvallisuudesta ja Jumalallisesta Avusta Ihmiskunnan hyväksi.
70-luvulla julkaistiin Kuvitettuja Klassikkoja uusintana Tähti-Klassikoissa, jolloin muutama aiemmin julkaisematon lännensankari esiteltiin uutena suomalaisille. Katso Arkiston kohdasta Tähti-Klassikot.