Kippari Kalle albumi

Kippari Kalle
Albumi

1971
4-värinen
Koko: 21 cm x 27 cm
Kustantaja: Otava

Kippari Kalle (Popeye) on amerikkalaisen Elzie Crisler Segarin (8.12.1894 - 13.10.1938) laatima sarjakuva, jonka ensimmäinen sanomalehtistrippi julkaistiin 17.1.1929.
Uusi roskaruoka - hampurilainen - oli villinyt amerikkalaislapset ja -nuoret mussuttamaan pelkkää epäterveellistä junk-foodia päivät pitkät, joten Kippari Kalle yritti sarjakuvan keinoin muuttaa varhaisnuorison ruokatottumuksia.

Kippari Kalle oli muuten varsin tavallinen tyyppi, mutta kun hän söi purkillisen (terveellistä) pinaattia, hän sai hetkelliset Supervoimat aivan samaan tyyliin kuin Asterix 30 vuotta myöhemmin taikajuomasta.
Kippari Kallen kaveri, laiskanpulskea Wimpy (suomessa: Eetu, suora suomennos: Nyhverö), söi mielellään pelkkiä hampurilaisia ja hot-dogeja ja oli siis Pinaattia popsivan Kallen vähemmän ihailtava vastapooli.

Tarkoitus oli siis kääntää lasten päät pois roskaruuasta, Pinaatin yms. vihannesten pariin, mutta eipä tuo onnistunut 30-luvullakaan, niin kuin ei onnistuisi tänäkään päivänä. Päinvastoin Amerikkalainen business-nikkari otti Popeye-sarjakuvasta ketjunsa nimeksi Wimpy's ja kyseinen hampurilaisketju on edelleen maailmanlaajuisesti tunnettu, vaikka Kalle itse alkaa oleen jo lähes tuntematon sarjakuvasankari.

Wimpyn lisäksi sarjakuva tuotti vielä toisenkin elämään jääneen kielikukkasen.
30-luvulla sarjaan tuli mukaan Eugene the Jeep -niminen koira, joka ei varsinaisesti osannut puhua (niinkuin sarjakuvakoirat monesti osaavat), vaan lausui aina vain yhden sanan: Jeep.
Toisessa maailmansodassa sai tulikasteensa kuuluisa amerikkalainen automalli, jonka alkuperäinen nimi oli lyhennys sanoista For General Purpose (suomeksi: tarkoitettu yleiskäyttöön). Eli auto oli n. neli- viisipaikkainen avomallinen (tai rättikattoinen) maastoauto ja lyhennys oli G.P.
Ilmeisesti joku keksi lausua kirjainyhdistelmän GP Kipparikallemaisesti: Jeep ja
tämä ilmaisu levisi niin kulovalkean tavoin, että Suomeen, Pohjan perukoille saapuessa, ei kukaan enää tunnistanut nimeä GP, mutta kaikki pikkupojat tunsi Jeepin.

Popeyessa oli mukana myös erikoinen sankari: Niin pieni Pikkuvauva, ettei osannut vielä edes kävellä.
Vauvan nimi on Sweet'Pea. Suomennos on suora suomennos, mutta silti jotenkin vauvan nimenä varsin hellyttävä ja ainakin sellaiselle isälle, joka on joskus siivoillut keltaista sinappia lapsensa takapuolesta, Hajuherne on mitä käyttökelpoisin ja loistavin nimivalinta.

Kippari-Kalle tuli aikoinaan (60-luvulla) piirrettynä sarjana mustavalkotelkkarista ja sarjan tunnuslaulu kuulosti tältä:

Mä Kippari-Kalle Oon
Mä Kippari-Kalle Oon
On Kurssini Vakaa
Sen Pinaatti Takaa
Mä Kippari-Kalle Oon!
Huiit-huiit

Loppuvihellys tuli Kallen suupielessä nököttävästä maissipiipusta...

Lehden nimi
Kippari Kalle Albumi 1971