Maus

Maus

on Art Spiegelmanin loistava kaksiosainen klassikko ja samalla hänen vanhempiensa elämäkerta.

Perinteisistä maailmankirjallisuuden huippuklassikoista poiketen Maus ei olekaan pelkkää kuivaa tekstiä, vaan kuvitettu läpikotaisin alusta loppuun loistavalla kuvituksella.

Kun kirjat ovat 160 sivua (ykköskirja) ja 136 sivua (kakkoskirja) eli yhteensä n. 300 sivua ja koska yksi kuvaa kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, niin Maus vastaa siis perinteiseen klassikkoon verrattuna 300 000 sivuista kirjaa...

Kustantaja: WSOY
Kaksi Albumia - osat I ja II
Kannet: Muovitetut, puolikovat
sivut: Mustavalkoisia
koko (per kirja): 15,7 cm x 23 cm

Maus on Mustan Huumorin läpitunkema tosikertomus (mukana aitoja valokuvia) Art Spiegelmanin isästä ja äidistä, jotka joutuivat juutalaisina Auschwitziin toisen maailmansodan aikana.

Maus = hiiri (saksaksi)
ja vankileiri = Mauschwitz

Spiegelman kuvaa juutalaiset hiirinä ja saksalaiset kissoina sekä muutkin eri kansat kukin omana eläinlajinaan.

Kirjat eivät ole pikkulapsille sopivaa luettavaa eikä sellaisille aikuisillekaan, jotka etsivät sarjakuvista vain hauskaa pikkuhupia ja jonninjoutavaa viihdettä.
Näistä kirjoista saattaa jäädä paha mieli koko ihmiskunnan raakuuden, ilkeyden ja välinpitämättömyyden puolesta ja joka tapauksessa ne herättävät kysymyksiä ja ajatuksia vähänkin empatia-sympatiaa tuntemaan kykenevissä ihmisissä.

Ei edes suhteellisen onnellinen loppu (molemmat Spiegelmannin vanhemmat pelastuivat hologaustista) tee kirjaan minkäänlaista onnellista hiirenkoloa, vaan katkeruus ja synkkyys on loputonta...

Lehden nimi
Maus I
Maus II