Kirjat Ilmailukirjat Suomi 23 Pekuri Lauri

Lauri Pekuri (entinen Ohukainen)
6.11.1916 - 3.8.1999

Ilmavoitot 18 1/2 314 sotalennolla.

Lauri Pekuri lensi jatkosodassa Brewstereillä ja Messerschmitt 109 -hävittäjillä.

Hänet ammuttiin alas 25.6.1942 Seesjärven paikkeilla, Vienan Karjalan eteläosassa. Pekuri laski Brewsterinsä (BW-372) pienehköön järveen, onnistui sukeltamaan pinnalle koneen hylystä ja palasi jalkapatikassa takaisin omalle puolelle.

1998 suomalaiset etsivät ko koneen hylyn ja se nostettiin ylös järvestä. Ikävä kyllä hylyn etsijöiden venäläiset kumppanit olivat venäjän mafian roistosakkia ja he pimittivät maailman ainoan Brewster Buffalon itselleen ja möivät sen amerikkalaisille. Onneksi amerikkalaiset lainasivat sentään Brewsteriä (josta oli jo varastettu mm aseet, mittarit jne) Suomelle ja hylky on ollut näytillä Keski-Suomen Ilmailumuseossa Tikkakoskella.

Mutta Pekurin kovat kokemukset sodassa eivät päättynetkään yhteen pakkolaskuun, vaan hänet ammuttiin toistamiseen alas 16.6.1944 Karjalan Kannaksella. Tällöin Pekuri lensi Me 109 G -hävittäjällä. Enää ei pakomatka kotiin onnistunutkaan, vaan hän joutui sotavangiksi ja palautettiin Suomeen vasta vankien vaihdossa rauhan tultua.

Sodan jälkeen Pekuri lensi vielä ansiokkaasti suihkuaikaan siirtyvissä Suomen Ilmavoimissa, kuten Spalernaja-kirjan takakannen teksti sekä Hävittäjälentäjä-kirja kertoo oikein kuvinkin...

Lehden nimi
Pekuri 1993 Spalernajan Sotavanki
Pekuri 2006 Hävittäjälentäjä