Kirjat Ilmailukirjat V-2 ja Wernher von Braun

V-2 oli toisen maailmansodan aikainen, saksalainen rakettipommi. Se oli ensimmäinen ballistinen, stratosfäärin kautta kiertävä ohjus.

Wernher von Braun
Wernher Magnus Maximilian Freiherr von Braun
23.3.1912 - 16.6.1977
Deutschland - USA

Von Braun oli toisen maailmansodan aikaisessa Saksassa yksi Peenemünden rakettikoeaseman pääsuunnittelijoista. Hän kehitti V-2:n eli työnimeltään A-4 -raketin, joka oli maailman ensimmäinen ballistinen, stratosfäärin kautta kiertävä ohjus.
V-2 tuli sanasta Vergeltungswaffe 2 eli Kostoase 2.

Liittoutuneiden pommitettua Peenemünden kiinteät rakettilähtöalustat, V-2 raketteja laukaistiin vielä joku kappale rekan perässä vedettäviltä, liikkuvilta alustoilta.

Sodan päätyttyä Euroopassa, amerikkalaiset ja venäläiset etsivät kilvan saksalaisia tiedemiehiä omiin leireihinsä ja leikkeihinsä.
Amerikkalaiset saivat käsiinsä Wernher von Braunin ja niinpä A-4 (siis V-2) sai luvan toimia USA:n tulevan avaruusohjelman (Apollo) kantorakettien (Atlas) protoyyppinä.
Lopulta 1969 suoritettiin kuulento, jonka kantorakettina toimi pitkälti von Braunin intuiitioihin perustuva A-4 ohjus.
Avaruusohjelman kantorakettien lisäksi von Braunista oli korvaamatonta apua myös varsinaisia sodankäyntiin tarkoitettuja ohjuksia, kuten Polaris ja Minuteman suunnitellessa.

Lehden nimi
1969 V-2
1970 Avaruusrintama