Moore 01 Vartijat alkup kansi

Vartijat
Watchmen
2006

alkup kansi, kielletty kansi vuodelta 1982

Kuvitus: Dave Gibbons
Teksti: Alan Moore

Se on jotenkin ahneuden ja hölmöyden riemuvoitto, jota Teoston tapaiset itse itsensä poliiseiksi nimittämät Vigilantit ja Ku Klux Klaanit valvoo ja rankaisee, kun joku amerikkalaistumpelo keksii vaatia omaan omistukseensa Hymiön.

Sen jälkeen alettiin Watchmen -kansissa ankara kädenvääntö saako hymiö näkyä niissä vai pitääkö tällaiselle mielipuoliselle "keksijälle" maksaa miljoonakorvauksia.

Itse asiassa minun lapsuudessani monet pikkulapset piirsivät auringolle nauravan suun ja silmät ja käsittääkseni kaikki maailman lapset ovat tehneet sitä jo aikojen alusta.

Suomessa Hymiö tunnetaan myös Ipnos-kekseistä, joista levisi oikein sanontakin:
Hymyilee kuin Ipnos-keksi.

Ajautuukohan ns. tekijänoikeusjärjestöihin jonkinlainen tyhmyyden kompleksinen pohjasakka, joka yrittää kaikkensa kieltääkseen maailmasta kaiken ilon ja sananvapauden tai ainakin sellaiselta kansalta, joka ei siitä kykene maksamaan...

Kun hymiön kaltaisia perusasioita aletaan rekisteröidä, patentoida ja laskuttaa ollaan Aku Ankka ja Kultainen Kypärä tilanteessa, jossa Aku keksii laskuttaa ihmisiä ilmasta eli hengittämisestä. Carl Barks oli Nero ja keksi tämänkin jo kymmeniä vuosia sitten...