Ilmailu 1925 Ilmojen Halki Leveyspiirille 88 Amundsen
Ilmojen Halki Leveyspiirille 88 astetta pohjoista leveyttä 1925
Kirjoittaneet: Roald Amundsen Matka 112 sivua Varapäällikkö ??? Varapäällikön Urakka L.Dietrichson Kertomus N 24:stä Fredrik Ramm Odotellessa Jakob Bjerkns Säät
Suomennos: I.K.Inha ja Eino Voionmaa Koko: 17 cm x 23 cm Sivuja: 340 Kustantaja: WSOY
Amundsen lähti retkikuntineen kesällä 1925 Norjasta Huippuvuorille kahdella laivalla. Toisen laivan kyydissa oli kaksi Dornier Do J - Wal lentoventtä. Tunnukset N 24 ja N 25. Dorner Wal on kaksipotkurinen lentovene, joista toinen potkuri vetää ja toinen työntää. Lentovene laskee yleensä veteen mahalleen ja Dornier Walissa apukellukkeet eivät olekaan siivissä, kuten useimmissa muissa, vaan ns. "kampelamaisesti" rungossa kiinni molemmin puolin.
Koska päiväntasaaja on nolla leveysastetta ja Pohjoisnapa 90 astetta, niin 88 leveysastetta on siis kahden asteen päässä Pohjoisnavasta.
Dornierit lähtivät Huippuvuorilta lentämään kohti pohjoista ja laskeutuivat erittäin epätasaiselle jäätikölle 88 leveysasteella. N 25 onnistuttiin kaivamaan jäiden seasta ja saatiin vedettyä miesvoimin jäätelin päälle, mutta N 24:n lasku epäonnistui ja kone jouduttiin jättämään jäiden sekaan. Kummankin koneen kolmijäseninen miehistö selvisi hengissä. Mutta N 25:n bensiiniä oli jäljellä enää riittämätön määrä kuljettamaan kuutta miestä takaisin Huippuvuorille eikä nousukaan olisi ehkä ollut mahdollista ilman työlästä kiitoradan rakentamista. Kuin ihmeen kaupalla paikalle osui norjalainen kalastusalus, joka hinasi haaksirikkoisten lentoveneen takaisin Huippuvuorille.